Skip to main content

Een SEO migratie kan een noodzaak zijn om problemen zoals indexatiefouten op te lossen, maar het kan ook riskant zijn. Het slecht uitvoeren van een migratie kan je website veel schade aanrichten. De website kan bijvoorbeeld een flinke drop in organische bezoek krijgen of in het ergste geval helemaal niet meer indexeerbaar zijn. Om dit te voorkomen gebruik je deze SEO site migratie checklist om alles tijdens de migratie vlekkeloos te laten verlopen.

Maak eerst een plan

Laten we bij het begin beginnen, namelijk een plan met wie en wanneer wat gaat doen. In het plan moet het ook duidelijk zijn waarom er een migratie plaatsvindt. Een migratie is een groot project, maar als er een duidelijk plan en roadmap is zal alles soepeler verlopen. Zorg ervoor dat er vanaf het begin af aan een SEO-specialist en developer of programmeur bij betrokken zijn. Als deze specialisten bij het begin niet betrokken zijn bij het proces dan kun je er bijna vanuit gaan dat er fouten gemaakt gaan worden.

Benchmark het huidige organische verkeer

Breng de huidige (belangrijkste) bestemmingspagina’s voor organisch zoekverkeer in beeld. Dit kun je doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld Search Console of Analytics. Als er verkeer verloren is gegaan, kun je na de migratie precies nagaan welke pagina’s het verkeer hebben verloren. Het is belangrijk dat je voor en na de migratie dezelfde tool gebruikt. Data van verschillende tools vergelijken biedt geen goede vergelijking.

Crawl de website op fouten

Crawl aan het begin, vlak voor en na de migratie de website. Dit kun je het beste doen met Screaming Frog, maar kan na de migratie ook met de site audit van Ahrefs. Breng onder andere in kaart welke site errors er zijn, zoals:

 • Canonicals
 • Statuscodes: 4XX, 3XX, 5XX
 • Structured data
 • Hreflang

 

Bekijk in deze crawls of er eventuele crawl-fouten en redirects zijn. Verhelp statuscodes zoveel mogelijk. Het is belangrijk om de links die verwijzen naar omgeleide pagina’s aan te passen. Je wilt niet eindigen met redirect-chain na de migratie.

Maak een overzicht van de pagina’s met de inkomende links

Inkomende links zorgen er niet alleen voor dat de pagina veel autoriteit krijgt, maar het kan ook veel verwijzend verkeer opleveren. Maak een lijst met de pagina’s die veel inkomende links ontvangen. Deze websites kun je na de migratie een verzoek sturen om de link aan te passen. Als deze verkeer verliezen, is dat een teken dat de autoriteit niet goed wordt overgedragen van de oude site naar de nieuwe. Na de migratie dienen de belangrijkste inkomende links aangepast te worden. Begin met de belangrijkste domeinen. Monitor al het verkeer, posities in zoekresultaten en de belangrijkste bestemmingspagina’s.

Breng de nieuwe websitestructuur in beeld

Maak met Screaming Frog een URL-mapping van de oude website. Controleer ook of er duplicate content problemen zijn. Het is belangrijk dat de websitestructuur nu logisch is opgebouwd. Bekijk ook of er aanpassingen gedaan kunnen worden in de URL-structuur. In de URL-mapping moet elke oude URL en elke nieuwe URL is zijn opgenomen.

Idealiter zou de URL-architectuur identiek zijn aan de oude, tenzij er een belangrijke reden is om hem te veranderen. Als je van plan bent de websitestructuur te veranderen, lijkt een websitemigratie het ideale moment om dat te doen. Google kan hierdoor de site wel als een heel andere site gaan zien.

Maak een redirectplan

Als je ervoor gekozen hebt om de URL-structuur aan te passen is het belangrijk om een redirectplan te maken. Wanneer er URL’s gaan veranderen na de migratie is er namelijk voor alle URL’s een redirect nodig. In regex in het .htaccess-bestand kun je gemakkelijk alle redirects verwerken. Dit belast de server minder dan het één voor één benoemen van de redirects, en het maakt het proces van het instellen van de redirects veel minder tijdrovend.

Maak een benchmark van de websitesnelheid

Na migratie heeft een website vaak een kleine drop in posities en bezoekers die zich in de meeste gevallen vanzelf hersteld. Wanneer dit niet het geval moet je dus op onderzoek uitgaan waarom. Een reden waarom de website niet hersteld is omdat er de laadtijd te lang is. Paginasnelheid (en sitesnelheid) zijn een van de vele belangrijke signalen die door zoekalgoritmen worden gebruikt om pagina’s te rangschikken. Het is daarom belangrijk om een rapport te maken van de websitesnelheid van de oude website. Dit kun je ook doen met Screaming Frog. Websitesnelheid is niet alleen belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid, maar ook hoe sneller de website kan laden, hoe sneller Google alle pagina’s kan crawlen van de nieuwe server.

Interne links omzetten naar nieuwe URL

Zorg dat je alle interne HTML-links op je nieuwe site naar de nieuwe site verwijzen.

Vergeet ook niet om de self-referencing, rel=”canonical”, rel-alternate-hreflang in broncode naar nieuwe URL te verwijzen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit zijn aanpassingen die vaak vergeten worden en heel belangrijk zijn. Door canonical te vergeten kan het namelijk gebeuren dat je website niet wordt geïndexeerd.

Gebruik een testomgeving

Om alle wijzigingen te kunnen testen en herzien, moet er een kopie van de website naar een nieuwe server worden geüpload. Het is een goed idee om een ​​testsite op een apart domein of subdomein te zetten. De nieuwe site kan zo vergeleken worden met de bestaande versie en deze kan aangepast voordat deze live gaat. Zorg voor een blokkade met inlog van de nieuwe site wanneer de oude site nog live staat. Zorg dat de zoekmachines er niet bij kunnen. Dit kan door de nieuwe site op te nemen in de robots.txt of met no-index tag. Het is uiteraard belangrijk dat deze blokkade na live gang is verwijderd. Crawl de testomgeving met Screaming Frog om op fouten te controleren. Je kunt de crawler toegang geven tot de website door via configuration en authentication.

Na de migratie

Wanneer de migratie is uitgevoerd is het belangrijk dat je het volgende blijft monitoren:

 • Doe dagelijks een crawl met Screaming Frog om de website te controleren op fouten
 • Websitesnelheid, prestaties, posities van zoektermen en traffic moet intensief worden gecontroleerd.
 • Controleer of Google toegang heeft tot alle belangrijke pagina’s en deze kan crawlen.
 • Analyseer of er kanalen/referrals waar eerder veel verkeer vandaan kwam nu een hoge bounce hebben of geen verkeer meer vandaan komt. Niet alleen de eerste dagen na de migratie, maar ook weken en maanden later.
 • Controleer alle 301-redirects om zo redirect-chains te voorkomen
 • Crawl de oude URL’s om er zeker van te zijn dat er een redirect is geplaatst

To slot, vergeet het volgende niet:

 • Zorg dat Google Ads is omgezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nieuwe URL’s en conversietag.
 • Plaats het huidige Google Analytics meetscript (bij voorkeur via Google Tag Manager) op de nieuwe website. Controleer met Screaming Frog of alle pagina’s de GA tracking code aanwezig is.
 • Zorg ervoor dat Google Search Console goed is ingesteld
 • Maak nieuwe xml-sitemap aan en upload deze in Google Search Console.
 • Controleer na livegang hoeveel pagina’s Search Console kan indexeren/crawlen
 • Links aanpassen op externe kanalen zoals Facebook, Twitter, Linkedin, nieuwsbrief templates, automation e-mail’s (Indien nodig)
 • Doe de migratie tijdens een rustige periode
 • Gebruik Google Analytics annotaties om kritieke data tijdens de migratie te markeren. Dit zal helpen om de oorzaak van eventuele problemen die je tijdens het proces tegenkomt te achterhalen.
 • Zorg dat er een 404 pagina is
 • Als er gebruikt wordt gemaakt van DNS records, is het belangrijk om deze te updaten om ze naar de nieuwe omgeving te laten verwijzen.
 • Als je een grote website hebt, kun je het beste de website beetje bij beetje verhuizen en na elke verhuizing tests uit te voeren.
July 4, 2024 in Digitale marketing, Social media marketing

Hoe zorg je voor een doelgerichte contentflow op sociale media?

Vandaag hoor je overal dat een constante contentflow op sociale media een absolute must is. Dat is terecht, maar vaak…
Lees meer
May 29, 2024 in Marketing Strategie

Succesvolle B2B-marketing: wat doen top B2B-Marketeers beter?

In het hectische B2B-marketinglandschap kan je je gemakkelijk verliezen in een overvloed aan meningen, snelle fixes en (loze) beloftes van…
Lees meer
May 29, 2024 in Digitale marketing

Wat kan GenAI echt betekenen voor je B2B-marketing?

Wat kan GenAI echt betekenen voor je B2B-marketing? Bij veel hoerageroep over de wonderen van GenAI is een beetje relativering…
Lees meer
May 29, 2024 in Digitale marketing

KMO-marketing in turbulente tijden

Iedereen merkt het en de kmo-bedrijven nog het meest van allemaal: het optimisme van 2023 heeft plaatsgemaakt voor de onrust…
Lees meer

Een SEO migratie kan een noodzaak zijn om problemen zoals indexatiefouten op te lossen, maar het kan ook riskant zijn. Je bent dan ook beter goed voorbereid.  Zin om hierover eens van gedachten te wisselen?

Contacteer ons